Skip to main content

GOLFEN EN TEAMBUILDING

Golf voor teambuilding

Ieder mens heeft bepaalde talenten, bepaalde capaciteiten.Samenwerking is het bundelen van individuele krachten, van ieders kwaliteiten en achtergronden. Het doel is om samen een resultaat te bereiken, dat door het individu niet of moeilijker bereikt kan worden. Door samenwerken kan een organisatie meer bereiken dan de werknemer alleen. De kracht van het samenwerken ligt dus juist in het teamverband, in het samenwerken zelf.

Wat is samenwerken ?
Samenwerken is een competentie, waarover iedere medewerker zou moeten beschikken. Sociale vaardigheden horen bij het leven. Wanneer je behulpzaam van aard bent, vriendelijk, tactvol en eerlijk, dan beschik je over belangrijke voorwaarden om te kunnen samenwerken. Kun je goed luisteren, anderen motiveren en deel je kennis en ervaring, dan zijn dat uitingen van samenwerken. Heb je mensenkennis, aanpassingsvermogen en communicatieve vaardigheden, dan opent dat deuren naar samenwerken. Deze (en andere) aspecten vormen de basis voor teambuilding.

Vier kernwoorden van samenwerken:

  • doel
  • coördinatie
  • verantwoordelijkheid
  • rollen

Samenwerken vereist een duidelijk doel
Samenwerken òm de samenwerking is doelloos. Een team heeft een gezamelijk doel nodig om naartoe te werken.Zonder gemeenschappelijk en vooral duidelijk doel is samenwerking een illusie.

Coördinatie maakt samenwerking succesvol
Een team bestaat uit verschillende leden met zijn eigen belangen. Om de neuzen dezelfde kant op te krijgen (en te houden) is afstemming – coördinatie – nodig. Hierbij komen de communicatieve vaardigheden om de hoek kijken. Zonder communicatie is er geen coördinatie en zonder coördinatie is er geen eenheid, geen samenwerking. Kortom, coördinatie is een belangrijk middel om het gezamenlijke doel te bereiken.

Elk teamlid is verantwoordelijk
Als team werk je samen toe naar het gemeenschappelijke doel. Ieder teamlid levert zijn/ haar bijdrage om dat doel te bereiken. Het is belangrijk dat ieder teamlid het gevoel heeft medeverantwoordelijk te zijn. Immers, samenwerken is sámen werken! Een ketting is zo sterk als de zwakste schakel. Voel jij je als teamlid minder verantwoordelijk, dan heeft dat invloed op het hele team. Door open communicatie hierover maak je de weg vrij voor de noodzakelijke coördinatie. 

Ieder heeft zijn rol
Bij teamsporten heeft ieder teamlid zijn plaats in het veld. Bij die plek horen bepaalde capaciteiten en verantwoordelijkheden. De coach is de spil, die zorgt voor de coördinatie. Samen speelt het team voor de overwinning, het gezamenlijke doel. Ook in de werkomgeving speelt ieder teamlid zijn eigen rol in het geheel. Met het doel voor ogen kun je jouw eigen verantwoordelijkheid nemen en tonen. Samen met de anderen bereik je je doel, mits iedereen zijn rol behoudt.

Samenwerking verbeteren
Samenwerken gaat niet altijd van een leien dakje. Je zit nu eenmaal in hetzelfde schuitje met mensen, die je vaak niet zelf uitgekozen hebt. Samenwerken kost moeite, is een competentie op zich. Wil je als team de samenwerking verbeteren, dan moet duidelijk worden in welke valkuilen het team is getrapt. 

Als je op de golfbaan aan teambuilding gaat werken, zullen de aspecten doel, coordinatie, verantwoordelijkheden en rollen aan bod komen. Onze professionals werken met effectieve programma's om elk team te laten ontdekken waar het mis gaat en in de samenwerking.

 Meer weten of een offerte op maat? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.